Wat is Mindfulness

Mindfulness staat voor open en bewust, zonder oordeel aanwezig zijn in het huidige moment.

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat mindfulness staat voor aandachtstraining, het helemaal alert zijn en zonder (voor)oordeel kunnen waarnemen wat er in het hier-en-nu plaatsvindt.                             

Dit klinkt simpel, maar blijkt in de praktijk niet zo gemakkelijk. Vaak krijgen we dingen maar half mee en doen we (te)veel op de automatische piloot. Hierdoor reageren we op een manier waar we zelf en ook onze omgeving last van kunnen hebben.

Jon Kabat-Zinn is een Amerikaanse moleculair bioloog.

Hij is oprichter en voormalig directeur van de Stress Reduction Clinic van het gezondheidscentrum van de universiteit van Massachusetts, waaraan hij als hoogleraar was verbonden.

hij werd geïnspireerd in de jaren 1970 om de basispricipes van aandachtstraining of Mindfulness toe te passen in een medische setting. in 1979 richtte hij zijn programma Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) op. 

Hoewel MBSR op het Boeddhisme geïnspireerd is, zitten er ook invloeden uit de moderne Westerse psychologie in.

MBSR is bewezen effectief in het helpen omgaan met stress en veel mensen worden (op den duur) gelukkiger door de beoefening ervan.   

Allereerst gaat het bij Mindfulness om een manier van leven waarbij je leert je gedachten en emoties onder ogen te zien, zodat je er bewuster mee om kan gaan. Dat is niet altijd even makkelijk, maar voor de meesten van ons wel gezonder.